Rosvalls salty almondpie

Jag älskar att bo i ett land som har minst fyra årstider. Där varenda en har sin unika matlagningscharm. Jag lever i nuet och uppskattar så att vi har råvaror som liksom tillhör de olika årstiderna. Just nu kanske inte vädret är det roligaste, grått, slaskigt och blött. Men jag hörde på radio att det faktiskt är viktigt med detta slabb. Det blir lättare att härda ut om man vet att det fyller på grundvattennivån och hjälper sommaren och alla växter att klara sig när den blir så där varm och torr som vi vill ha det då. En annan sak som hjälper är god mat och god dryck så här kommer recept på en goding. Den här pajen fick inte plats i min senaste kokbok. Jättekonstigt, för den är ju både snygg och vansinnigt god. Tur för då får jag en unik paj hit till min sajt. En variant med rostade och lite saltade mandlar tillsammans med en rejäl klick vaniljglass och en het kopp kaffe kommer få dig att tro att du är i himmelen.

Rosvalls toasted, salty almondpie

Pajdeg
80 gram iskallt smör
3,75 dl vetemjöl
4 msk iskallt vatten

Det här blir allra bäst om du har en matberedare. Häll ner mjölet och smöret i mindre bitar, kör igång. När du har en smulig massa som ser ut som sandlådesand, häller du i vattnet o kör i någon sedund till. Häll över massan på en bänk och knåda snabbt ihop till en degboll. Kavla ut degen platt, ev behövs lite mjöl så att degen inte fastnar på bänken.

Klä din pajform med degen och låt den stå kallt i minst 20 minuter. Baka sedan av den i 175 grader i 15 minuter, under tiden gör du fyllningen.

Nötter
2 nävar mandlar med skal
2 nypor salt
Rosta mandlarna i torr stekpanna i några minuter, salta och skaka. Låt svalna! Hacka dem sedan grovt.

Fyllning
75 gram smör
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl farinsocker
3 ägg
1 dl socker
1,5 dl majzena
1,5 dl mandelmjöl
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
1 kork rom (om du vill)

Vispa smör och alla sorters socker fluffigt, tillsätt äggen och vispa en stund till. Ner med resten av ingredienserna och se till att de är väl blandade.

Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet, sprid ut nötterna över och ställ in hela baletten i ugnen på 200 grader i 40 miniter. Håll ögonen på pajen, så att den inte bränns vid. Lägg över ett folie om det behövs.

Vill du ha något smarrig att dricka till så kan en härlig Umesho från Japan vara på sin plats. Matsakura #130 för 96 kronor. Vinet är lite lagom sött och smakar samt doftar päron, mandel och lite jasminte.