Jag tycker att jag har så många bra recept på min sida. Så nu kommer ett inlägg där jag tipsar om gamla saker som ni kanske missat. Det vore ju synd om du aldrig fick syn på och därför aldrig fick smaka på de fantastiska kåldolmarna gjorda på savoykål, eller kålpuddingen… ja eller den frasiga söt/starka löktarten. Håll till godo här kommer några av mina vego-favoriter!

Kanske är jag opportunist eller så är jag bara lyckligt lottad. Att tycka om kål när man bor i Sverige – ett land där sagda grönsak är en av få som är tippetopp året runt – är ju riktigt bra! Det finns så mycket smarrigt att göra med kål. Bland annat kåldolmar…de här är lite speciella, för de är vegetariska, fyllda med en smarrig svampblandning och dessutom gjorda på savoykål. Den är ju vackert skrynklig och har lite tunnare blad. Så dolmarna blir lite mer eleganta än de vanliga vitkålsvarianterna.
Vegetariska dolmar på savoykål med klassiska tillbehör

Jag har på ett alldeles underbart sätt blivit adopterad av ett kompisgäng. De har känt varandra länge och har en tradition som jag nu också är en del av. Igår kväll var det min tur att hålla i värdskapet för den efterlängtade måndagsmiddagen. Vi träffas nämligen på den tråkigaste dagen på hela veckan och bjuder varandra på middag som alltid måste innehålla kål på något sätt. Jag hade bestämt mig för att göra en vegetarisk kålpudding, det var ett lyckat beslut. Jag serverade den med ett brynt örtsmör, picklade lingon och kokt potatis. Du hittar receptet här nedanför!
Vegetarisk kålpudding

Socca, Farinata, Fainà eller Cecina låter tjusigt eller hur?! Men det är bara olika namn på exakt samma vardagliga men väldigt goda kikärtspannkaka. Den görs lite här och där i Sydeuropa, och är en gluten- och äggallergikers dröm, för den innehåller varken det ena eller det andra. I södra Frankrike steks den på stora hällar i gatuhörn och serveras som snabbmat. Ihopvikt med med enbart salt och peppar i ett smörpapper. Med rätt tillbehör kan det bli en både mättande, nyttigt och smarrigt måltid.
Nu är det ändå är säsong så kan du servera den med en mjuk-het ratatouille, en klick yoghurt, samt en fräsch grönsallad och du har en bra måndagsmiddag. Vill man kan man även prova med vispad crème fraiche, honung och kanderade valnötter. Men då blir det en helt annan rätt! Du hittar recept på både pannkaka och röra här under!

Jajamen så är det! Jag bjuder gärna på en löktarte. En frasig botten där karamelliserade lökar i olika färg och form fått en riktigt god söt-stark smaken. Den här pajen passar utomförträffligt precis som den är eller tillsammans med en grönsallad. Men den är god som sällskap till rökt fisk, grillat kött eller som en del av en buffé också.
Löktarte