Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Dolomiternas godsaker

by Anette Rosvall 2019/05/27
written by Anette Rosvall 2019/05/27
äppelblom, äpplen, blommor, Alto-Adige, Sydryrolen
909

Min artikel om Dolomiternas Godsaker hittar man i Tidningen Vin&Bar. Den skrev jag efter att jag och Malin Turunen (MatMalin) fick nöjet att åka dit. Vi lyckades pricka in exakt de dagar då regionens äppelodlingar stod i rosa blom. Vi fick även kika på produktionen av den traditionella späck som jag tycker är som en blandning av vårt sidfläsk och den lufttorkade parmaskinkan.

  • Stilfer ost

Dessutom hade vi tur och fick träffa vi några av de ljuvliga kossorna som just var inne på lunchpaus. De bor på bondgårdar högt uppe i alperna och deras mjölk producerar den goda stilfser-osten som har traditioner långt bak i tiden. Den är S.U.B märkt – det vill säga en sorts ursprungsmärkning som innebär att produktion och bearbetning är speciellt för en viss region.

Självklart kikade jag även på de viner som regionen producerar. I Sverige finns inte jättemånga viner att välja på härifrån men de som finns är faktiskt riktigt bra. Här kommer några av mina favoriter.

Winkl Sauvignon 2018 #2799 för 169kr är ett vitt vin med smak av solmogen saftig melon, citrus och en fräsch örtighet samt en relativt hög syra. Smakar fint till exempel till en örtig skaldjurspasta.

Rotari Rosé (magnum) #7701 för 239kr är en spumante från området gjord på traditionell metod med andra jäsning i flaska. Vinet smakar och doftar av blodapelsin, fina smultron och kex. Detta är en bra aperitif men fungerar även bra till rätter med fisk och skaldjur.

Ferrari Brut #7721 för 165 kr – Ferrari kanske är mest känd för de röda sportbilarna, men en annan familj med samma namn gör mycket bra mousserande vin som bjuder på en toner av gula äpplen nötter och persika, en smarrig brödighet och en hög syra.

Mastri Vernacoli Nr 2448 för 79kr – Görs av den inhemska druvan Lagrein. Vinet bjuder på en tät röd färg med smak och doft av mörka körsbär, sträva slånbär, gräddkola och viol. Och smakar bäst till kryddiga kraftiga kötträtter av nöt och lamm.

Här hittar du mer information om regionen https://www.suedtirol.info/en

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Grönare curry med knorr.
next post
Hurra det är Roséfnatt!

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Tittade på film, drack vin och tänkte tillbaka...

2022/11/30

Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

2022/11/18

Såld på historier om kärlek, underbar doft av...

2022/11/03

Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en...

2022/10/22

Leka korvmoj till middagen och låta alla beställa...

2022/07/28

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Matlagning och vinprovning med Amka

2022/04/29

Jury i Dagligvarugalan

2022/04/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt