Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Res med vinet och hitta spännande drycker från hela världen!

by Anette Rosvall 2021/02/28
written by Anette Rosvall 2021/02/28
Amyndion, vinresa, Grekland, Kir-yanni, vingård
1,1K

Ni kanske också vet att Italien, Spanien och Frankrike är stora vinländer och även de som producerar i särklass mest vin i hela världen. Det är kanske därför dessa tre även ligger i topp på försäljningslistan på Systembolaget när det gäller vin.

Men det finns ju så mycket roligt att upptäcka och därför tänkte jag tipsa om dryck från lite andra länder som också vet vad de pysslar med. Jag hoppas så klart du kan bli nyfiken på att prova något du aldrig smakat förut. Så du kan väl lova mig att nästa gång du går in för att köpa vin iallafall tar ett litet extra varv till de hyllorna du aldrig nosat på förut. Du kan nämligen hitta godsaker från länder som kanske känns lite exotiska. Viner som är gjorda av druvor som man nästan inte kan uttala namnet på. Men tro mig alla länder och vinproducenter bör verkligen få en chans att få visa upp sina alldeles egna specialiteter för dig. Här kommer mina tips…

vinresor, Anette Rosvall, prephyloxera, vinranka, Grekland
Pre-phylloxera, en av de äldsta vinstockarna jag sett. Den växer i sand där vinlusen inte trivs.

Från Grekland kommer det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko #2338 – Det kommer ifrån de norra delarna av Grekland där blånande berg och djupa sjöar ger karaktär åt vinet. Hög syra, massor av härlig frukt och frisk örtighet i både doft och smak med toner av gröna äpplen, gröna små syrliga päron och citron. Servera gärna vinet till fisk och skaldjur varför inte en fräsch laxtartar.

Från Georgien kommer det mörkt gula vinet Rkatsiteli Qvevri #2195. Vinet får sitt namn Qvevri, från de stora lerbehållare som vinet produceras i. Det smakar och doftar av vinteräpplen som ligger och mognar i en välskött källare. Vinet passar till de flesta vegetariska gratänger och säsongens underbara kål.

För ett par år sedan var jag på en resa för att kika på vinproduktionen i Israel. Det var en fantastisk upplevelse. Ett av vinerierna jag hälsade på var Golan Heights Winery som bland annat gör Yarden Chardonnay ett vin med kryddig och balanserad ek, krämig, viskos munkänsla och massor av härlig tropisk gul frukt.

I Ungern gör man inte bara gör sött vin. Här finns både underbara vita torra viner av av druvan Furmint. Men även härliga rödviner. Till exempel Wetzer Kékfrankos #92153 som bjuder på mörka plommon, färska hallon och en skogig örtighet. Jag tycker det smakar mumma till en klassisk lammstek.

  • Kir-Yanni Assyrtiko #2338
  • Rkatsiteli Qvevri #2195
  • Yarden Chardonnay #2517
  • Wetzer Kékfrankos #92153


Lycka till!


Resorvinresorvintips
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Att resa med öl!
next post
Kändisviner, är det bara bra eller?

You may also like

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Eclairer är trendigt och väldigt gott!

2022/11/21

En vild, galen och läcker lasagne

2022/10/27

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding, rödlöksmarmelad med tranbär och sky

2022/09/13

En lite annorlunda pytt i panna

2022/08/24

Fläsk, jerk, majs & sötpotatis = mums!

2022/08/15

Sommarens vackraste dessert – think pink!

2022/08/05

Herr Kantarell, västerbottensost, lite blommor och en Bramble

2022/08/04

Pannkakor i regnbågens färger med hallon i lönnsirap...

2022/08/03

Rökt fisk, sås med hjortron och chenin från...

2022/08/02

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt