Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Här tipsar jag mitt långbakade fläsklägg inpsirerat av David Chang och Momofuko.

by Anette Rosvall 2023/04/12
written by Anette Rosvall 2023/04/12
Skriv ut receptet
2,9K

I lördags for jag iväg för att hämta en skatt. Jag hade lyckats lägga vantarna på fläskkött från Franzens charkuterier Köttet kommer från glada grisar med extra krulliga knorrar och fladdriga öron som under sitt härliga liv får böka utomhus i stora hagar. Eftersom jag nu har riktigt bra kött i min frys tänkte jag tipsa om några av mina favorit recept med fläskkött. Jag har ju hållit på med recept och bilder ett bra tag nu. Inte bara på den här bloggen utan även i ett gäng kokböcker. Så jag har massor av roliga saker som jag tycker att ni ska botanisera ibland. Jag nästan kräver att att du provar någon av de här tre utomförträffligt smarriga rätterna. Antingen de långbakade fläsklägget på bilden. Det är så klart är inspirerat av David Chang och Momofuko. Eller fläsksidan med gremolata, äppelcidersås och majonnäs på grillad citron. Du får så klart även välja den jerkmarinerade fläsksidan med majskräm som får änglarna att dansa tango. Alla tre rätter tar lite tid och kräver lite pyssel. Men när man har riktigt bra råvaror så tycker jag att man ska låta matlagningen som ett härligt förhållande både tid och kärlek. För SATAN I GATAN så gott det är. Vassego håll till godo och smaklig spis!

Fläsk med Gremolata, vinägerchips, Majonnäs På Grillad Citron och en äppelmustsås från himmelen!

Servera det bakade och grillade fläskkött täckt med en pigg gremolata, med hemgjorda vinägerchips toppade med majonnäs på grillad citron och en smörig äppelmustsås från himmelen. Till det här kan du både klunka vitt, rött eller bubbligt vin.


middag, grilla, recept, Jerkmarinerad, majskräm

Fläsk, jerk, majs & sötpotatis = mums!

Här kommer ett recept på en fläsksida. Det var mitt bidrag till en tävling som Scan anordnande för ett bra tag sedan. Jag gillar fläskkött och trots att jag inte vann så är jag vansinnigt nöjd med den här rätten och tycker verkligen att du borde prova den. Det är en långsamtbakad jerkmarinerad fläsksida, med saltbakade sötpotatisar, en chilihet fruksalsa och en majskräm från himmelen. Så prova nu bara!

Mitt långbakade fläsklägg som på Momofuko

Det här behöver du:

7 kg Fläsklägg med ben
2 dl Salt (JA! det stämmer det ska vara 2 dl salt)
2 dl Socker
1 dl Mirin (kinesikt risvin)
3 dl Muscovadosocker, ljust

Chilimajonäs
2 st Äggulor
1 msk Fransk senap
1 dl Vitvinsvinäger
6 dl Olja (cirka)
3 msk tabasco eller annan chilisås (efter smak och behov)
1 ml Vitlöksklyfta, fint hackad eller riven
2 msk Citronsaft, minst
2 msk Heintz chilisås

Picklad rödlök och gurka
4 st Rödlök i tunna skivor (gurka i tunna skivor)
3 dl Vatten
2 dl Ättika
1 dl Socker

Till Servering, chilimajonäs, kimchi, salladsblad (lägg dem i isvatten så blir de jättekrispiga) jasminris och krispig gurksallad.

Gör så här:

Börja med att rimma läggen. Blanda ihop salt, socker och mirin, skölj av läggen och gnid in dem med blandningen. Lägg läggen i plastpåsar och låt dem stå i kylen på ett bläck i minst 6 timmar men gärna över natten. När köttet har rimmats så skall de in i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader och lägg ett foliepapper i en ugnsplåt, lägg köttet där och låt det gå i cirka 5 timmar. Ta ut köttet, låt det svalna lite grann och gno sedan in det med muscovadosockret. Nu kan det ligga och svalna en stund.

Under tiden fläsket väntar kan du förbereda lök, gurka och majo.Gör din majonäs så här: Blanda ihop vinäger och senap, vispa sedan ner äggulorna tills det blir lite skummigt och ljusgult. Vispa nu ner oljan i en fin stråle, och fortsätt med det tills oljan är slut. Då skall du ha en tjock neutral majo. Nu skall du smaksätta! Börja med chilismaken, den skall vara ganska stingig, salta, peppra, riv ner din vitlök, och chilisåsen för lite rosa färg. Avsluta med några droppar citron för balansen skull.

Pickla din lök så här: Skala och rensa dina lökar, skär dem så tunt du bara kan. Jag använde en mandolin! Koka upp en 1-2-3 lag smaka av med lite salt och peppar. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm och låt löken svalna där i. Lägg upp den på en ren snygg glasburk och servera den sval eller kall.

Precis innan servering skall du bränna av köttet i 10-15 minuter på 225 grader eller på en het grill. OBS! Var noga nu så att inte fläsket brinner (gammal proggreferens till er som var med på den tiden ;))

När du har alla delar klara så gör du så här: Tag ett krispigt salladsblad, lägg en sked ris i bladet, karva loss slamsor av köttet och lägg det på risen. Toppa med majo, kimchi, gurka och lök. Rulla ihop! Tugga!



0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pripps blå och ölkorv – för du behöver inte vara nervös när du ska bjuda på middag.
Nästa inlägg
Jura! En lite ny-hipp region med massor av smaskiga viner.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!