Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

När Viktor fyller år väljer han lasagne.

by Anette Rosvall 2024/03/18
written by Anette Rosvall 2024/03/18
Skriv ut receptet
2,K

En vacker dag i mars föddes min äldste son Viktor, faktiskt exakt samma dag som sin far – men några års skillnad. Så nu när vi firar Viktors födelsedag så firar vi alltid Jonas på samma gång. Viktor har så länge han kunnat prata, alltid valt att äta lasagne till middag. Hans favorit är en klassisk variant med nötfärs och bechamelsås med ohemula mängder ost. Jag slänger in några varianter här nedanför också för dig som gillar ombyte. Men missa för guds skull inte Viktors lasagne som är extra god eftersom den lagas med min bästa tomatsås.

Öppen hummerlasagne
Vild lasagne med vodkalingon
Lasagne med lamm och fårostbechamel

Viktors Lasagne

Det här behöver du:

lasagneplattor
ca 4 dl parmesanost, riven
salt
peppar

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
(2 dl grädde eller ta bara mjölk)
salt
peppar

köttfärssås
500 g nötfärs
3 klyftor vitlök, hackade
2 gula lökar, hackade
smör, till stekning
2 förp krossade tomater (à 400 g)
1 dl mango chutney
4 msk tomatpuré

Anettes bästa tomatsås
700 g tomat, delade (ta bort det gröna i mitten)
2 gula lökar, hackade
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
1 dl chilisås

Gör så här:

Bechamelsås: Smält fettet i en kastrull och rör i mjölet.Ta kastrullen från värmen och tillsätt vötskan. Vispa till en klumpfri sås och låt allt få ett uppkok. Salta och peppra och tillsätt valfri smaksättning – prova dig fram och var inte rädd. Det värsta som kan hända är att det inte blev så gott och då tar det typ 5 minuter att göra en ny sås.

Köttfärssås: Stek lök och vitlök i lite smör och lägg åt sidan. Fräs köttfärsen i omgångar och blanda sedan ihop färsen med lök och vitlök. Blanda i alla blöta ingredienser (ja du vet, krossade tomater, tomatpuré, chilisås, fond och sånt) och krydda efter smak. Provsmaka hela tiden för smaken förändras ju mer det kokar ihop. Låt såsen koka i minst 30 minuter!

Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppa över det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lasagne: Lägg ut ett lager lasagneplattor i en stor smord ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås och så ett lager köttfärssås, bechamelsås igen och tomatsås och strö över lite riven ost. Bygg din lasagne i goda lager och sist häller du över det sista av tomatsåsen respektive bechamelsåsen och strösslar över det sista av den rivna osten. Gratinera i 225° i ca 20 minuter. Tiden beror lite på vilka lasagneplattor du använder. Läs noga på förpackningen!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Klassisk räkcocktail
Nästa inlägg
Risotto och sådant du kan göra på rester av risotto.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Kroppkakor – husmanskost när den är som bäst....

2025/10/22

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!