Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Risotto och sådant du kan göra på rester av risotto.

by Anette Rosvall 2024/03/19
written by Anette Rosvall 2024/03/19
Skriv ut receptet
1,K

Jag gillar att göra risotto tycker att det är supersmarrig. Här delar jag med mig av några olika varianter. Förutom den du ser på bilden ovan, med karl-johan svamp och finhackat sidfläsk finns en en citronrisotto med pilgrimsmusslor brynt örtsmör, en kärleksröd med rödbetor samt en grön med smarrig topping. Om du mot förmodan skulle få över så kan du göra väldans goda saker av resterna också. Vad sägs om friterade risottobolar s.k arrancini eller en vegetarisk kåldolme. Dessutom får du länk till gremolata som i min värld är en ypperlig grej att toppa det mesta du äter med.

Citronrisotto med pilgrimsmusslor brynt örtsmör
Rödbetsrisotto
Grön risotto med topping
Arancini
Vegtariska koldolmar
Gremolata

Risotto med karl-johan svamp och finhackat sidfläsk

Det här behöver du:

4 dl risottoris (heter carnaroli eller arborio)
100 gram rotselleri i små bitar
1 dl vermouth (eller torr sherry eller vitt vin)
drygt 1,3 liter varm hönsbuljong
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad medelstor gul lök
100 gram finhackat sidfläsk
200 gram svamp av valfri sort
Ca 25 gram smör
2 dl finriven parmesanost
salt och nymalen peppar

Gör så här:

Börja med att steka svampen, och lägg den åt sidan tills den ska vändas ner i den färdiga risotton.

Smält lite av smöret och lägg sedan i rotselleri, hackat sidfläsk, lök och vitlök och låt dem bli mjuka och få lite färg. Tillsätt riset och fräs på allt tills riset blir glansigt och lite genomskinligt. Nu skall du hälla i vermouthen.

När all vätska är bortkokad sänker du till medelvärme och häller i lite av buljongen, ca 2 dl, rör om och låt vätskan koka in. Sedan fortsätter du så tills all buljong är slut. Rör ofta!

Smaka på riset, det skall vara mjukt med en pytteliten kärna i. När du är nöjd drar du risotton av värmen, rör ner parmesanosten med smör, nymalen peppar och eventuellt en nypa flingsalt.

Sist men inte minst vänder du ner svampen. För att få in lite fina färger så serverar jag gärna denna risotto med grönkålschips eller gremolata – dvs 0,5 dl finhackad persilja som blandas ordentligt med 1-2 finhackade vitlöksklyftor och rivet skal från 1 citron.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
När Viktor fyller år väljer han lasagne.
Nästa inlägg
Skaldjur på längden och tvären plus lite goda tillbehör!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!