Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vegetarisk jambalaya en bra sak att laga på en måndag.

by Anette Rosvall 2024/03/04
written by Anette Rosvall 2024/03/04
Skriv ut receptet
1,K

Jambalaya är en risrätt från det kreolska köket och I originalreceptet använder man både kyckling, korv och skaldjur. Nu tänkte jag att du ska få receptet på en vegetarisk variant och där får den klassiska rouxen sällskap med grönsaksbuljong, vegansk korv, bönor och en massa goda grönsaker som sätter smaken på rätten.

Vegetarisk jambalaya

Portioner: g

Det här behöver du:

2 stycken majskolvar i delar
en knippe vårlök, fint hackad
250 gram bönor
300 gram vegansk korv

1 - 3 gröna chilifrukter (beroende på hur stark du vill ha din rätt)
1 stor gul lök, finhackad
6 st vitlöksklyftor, finhackade
1 grön paprika finhackad
2 st stjälkselleri, finhackade
2,5 dl majsolja
2 dl vetemjöl

1 tsk cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
1 kvist färsk timjan (eller 1 msk torkad dito)
1 msk torkad oregano
6 msk tomatpuré

minst 2 msk het chilisås, fritt vald (jag använder harissa)
5 dl vitt ris, okokt
16 dl grönsaksbuljong, ljummen
1 citron, zest och saft
smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen
Servera med bröd och finhackad färsk vårlök

Gör så här:

Börja med att ta fram, hacka och ställa i ordning alla dina ingredienser. Efter det går matlagningen som en dans. Först ska du fräsa på din veganska korv i en het stekgryta, lägg dem åt sidan när de fått fin färg runtom. Sedan är det dags att göra din roux. Du kan använda samma gryta som du stekte vegankorven i. Roux är en sorts brynt redning gjord på olja, och mjöl. Den ger rätten en härlig karamelliserad smak och är grunden till den mesta kryddiga matlagningen i Södern. Du gör så här:

Häll oljan i en stekgryta, låt den bli het. Häll på vetemjölet och alla torra kryddor och sänk ner värmen en smula. Rör nu hela tiden med en träslev och se till att inte röran fastnar i botten och bränns. När den har samma färg som mahognyträ, är det dags för nästa steg. Häll ner finhackad lök, chili, vitlök, röd paprika, stjälkselleri och tomatpuré i grytan och rör om. Låt alla ingredienser blandas ordentligt i värmen.

Dra grytan av värmen för nu är det dags för nästa steg. Häll på buljong, ris, chilisås, citronzest och citronsaft. Låt det hela få ett ordentligt uppkok och vänd runt och lägg till sist på majskolvarna i bitar, den veganska korven och bönorna. Ställ sedan din gryta i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter eller tills riset är klart. En stund innan servering strör du över den finhackade vårlöken och servera sedan den heta grytan med en god sallad samt bröd.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Osso Buco – en av mina absoluta favoritgrytor
Nästa inlägg
Kakor i långpanna – del 5 – Drunken Brownie obsession

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!