Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Grillvin i flaska eller box. Jag testar skillnaden!

by Anette Rosvall 2024/06/17
written by Anette Rosvall 2024/06/17
883

Att dricka box är inte riktigt min forte men ibland kan det ändå ha sina fördelar. Till exempel när du åker till torpet, ska ut med båten eller på picknick så är det ändå smidigt att bära med sig en box eller burk istället för tunga glasflaskor. Och så slipper du ju fundera på om du har en bra vinöppnare hemma. Men samtidigt vill man ju ändå att det man häller i glaset skall vara angenämt. Så därför tänkte jag göra en liten test. Hur står sig vinerna i box och burk om man jämför med ungefär samma sort i flaska. Jag har plockat ut några varianter och här kommer de:

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc finns både box och flaska och är gjorda på druvan Sauvignon Blanc. Producenten François Lurton har varit med länge i vinvärlden och gör vin över nästan hela världen. Flaska och box produceras under ursprunget Vin de France vilket innebär att druvorna kan komma från vilken appellation som helst i Frankrike. Smak och doft är druvtypiska – krusbär, svartvinbärsblad och ibland sägs det även att viner gjorda på Sauvignon blanc doftar ”kattpiss”. Vinerna är friska och ungdomliga och skiljer sig inte avsevärt i smak men flaskan bjuder på lite mer näsa. SSauvignon Blanc bästa kompis är getost så prova gärna att dricka detta till en Chevre Chaud eller lättare fisk- och skaldjurs dito. Fumées Blanches finns även i en rosévariant!

Inycon procuderas på Scilien av kooperativet Cantine Settesoli som ligger i den historiska staden Menfi på Siciliens västkust. För övrigt ett mycket trevligt ställe att besöka om man är i faggorna. Vinet i flaskan har inte riktigt samma druvsammansättning som det i boxen. Men de har båda en härlig sommar-solig doft och smak med exotisk gulfruktig rondör. Flaskan är lite mer komplex har lite högre syra och mer mineralitet. Båda vinerna passar fint till kyckling och fiskrätter med lite högre tryck i smakerna.

Ja, jag erkänner jag älskar vacker design som också går igen i innehållet. Producenten Birichino från Monterey County söder om San Fransisco i USA gör precis så. Både flaskan och burken kan vara de snyggaste som Systembolaget har att erbjuda. Birichino gör helt enkelt ljuvliga förpackningar och etiketter och det ljuvliga går igen i vinet. Men inte heller här är vinerna helt jämförbara. De görs båda av druvan Malvasia som bjuder blommiga dofter, exotiska frukter som ananas, litchi och lime, men även solmogen persika och citronskal. Men i burken har vinet fått fina pärlande bubblor s.k pétillant och saknar lite av flaskvinets komplexitet. Det här vinerna dricker jag gärna till sallader med fågel eller fisk eller bara precis som de är. (P.S flaskan finns bara i beställningssortimentet och det görs i en ganska liten produktion så passa på när det kommer)

Nu över till de röda vinerna. En favoritproducent i Australien är Gemtree. De är biodynamiskt- och organiskt certifierade, och har i decennier tänkt och producerat hållbart på sin egendom i McLaren Vale. Det här två vinerna är gjorda på druvan Shiraz som ger smakrika viner med mycket mörk frukt som solmogna björnbär, mörka plommon och blåbär. Men även en härlig örtighet, toner av lakrits och svartpeppar. Vinerna är medelfylliga med en liten tanninstruktur och är därför ett utmärkt alroundvin som passar till det mesta från grill till pasta. Boxen och flaskan är relativt lika i smakerna men även här saknar jag en smula av flaskans komplexitet i boxen.

Exire Negroamaro Primitivo är ett rött vin från italiens klack Apulien. Vädret här är varmt och soligt och därför får vinerna ofta en mjuk, sötfruktig samt mogen smak och doft. Druvorna heter Negroamaro och Primitivo och I de här två mjukvarma vinerna bjuder de på toner av mörka körsbär, solmogna mörka plommon och björnbär. Inte så mycket syra men en ekfatsbeska i avslutet ger lite karaktär, alkoholen är relativt hög men ändå relativt balanserad. Jag drack detta vin till en gräddig pasta med salt sidfläsk och massor av svartpeppar. Det var gott men jag tror också att en grillad köttbit eller en bit parmesan med balsamicotomater skulle sitta fint till vinet.

Producenten Domaine Bousquet kommer ursprungligen från Frankrike men har producerat vin i Argentina under en längre tid. Vinerna jag testat är Cameleon Bonarda i en smart ”plastpåse-box” Vinet är gjort på druvan Bonarda och har en pigg, frisk doft och smak av mörka plommon, skogshallon och örter. Jag som är en känslig själ är inte helt förtjust i plastförpackningen som jag tycker avger en liten ton av plast när vinet blir lite varmt. Därför väljer jag hellre flaskvarianten som bjuder på en ung fruktig doft med toner av blåbär, skogshallon, mörka plommon och lite sträva slånbär. En örtighet och avrundade tanniner gör att det här vinet passar fint till allt du slänger på grillen.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Röding med färskpotatis och en vitvinssås från himmelen
Nästa inlägg
#drinkchenin med Maja Berthas på ett episkt hotell i Sundsvall.

Du borde verkligen prova det här också!

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Midsommar nalkas – vi tänder väl grillen som...

2025/06/10

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Chateau Cardboarddeaux eller boxvin – mina bästa tips!

2025/05/01

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!