Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En varm soppa sitter inte fel prova ängamat vettja!

by Anette Rosvall 2024/09/19
written by Anette Rosvall 2024/09/19
Skriv ut receptet
742

Soppa är möjligen den mest optimala måltiden du kan göra. Dels brukar det vara relativt enkel matlagning, du behöver för det mesta varken speciellt många ingredienser eller lång tid. Dessutom vet du väl att när det vankas soppa då är det nästan default med efterrätt. Tänk bara på ärtsoppa och pannkaka! Det är ju liksom sedan gammalt. Här kommer dels ett recept på ängamat som är en mjuk och mild soppa – lite som en ängels ändedräkt kan jag tänka mig. Sedan fyller jag på med några favoriter som du hittar om du klickar på bilderna. På vissa av mina recept dyker det både upp dryckestips och flera godsaker så klicka och njut vettja. Vad sägs om en soppa på rostad rotselleri, rökig buljong med dumplings och svamp, Raffes fisksoppa, Svampsoppa med topp, Mumsig linssoppa eller Italiensk bröllopssoppa med frikadeller!

Tala om för mig vilken soppa du blir sugen på att testa!

middag, recept, tips, rostadselleri, soppa
Sellerisoppa Foto Klas Sjögren
asiatiskt, recept, buljong, gomadressing, soppa
Rökig buljong med dumplings och svamp
Foto Klas Sjögren
Raffes fisksoppa
Hummersoppa med liten sallad på kål
Linssoppa
Italiensk bröllopssoppa med frikadeller

Ängamat eller ängasoppa

Det här behöver du:

7,5 dl vatten och salt
0,5 blomkålshuvud i buketter
4 små skalade morötter i skivor
1 liten purjolök i skivor
100 gram strimlade sockerärtor
100 gram strimlad färsk bladspenat

2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk

Salt och svartpeppar från kvarnen

en skvätt grädde + en äggula

 

Dekorera med
1 dl hackad persilja

Gör så här:

Börja Börja med att koka upp saltat vatten och lägg ner grönsakerna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i ca 5 - 10 minuter (beroende på hur stora bitar du har) Häll av grönsaker i ett durkslag MEN OBS! spar spadet!

Det ska nu tillbaka ner i grytan och få sällskap. Rör ut mjölet med lite av gräddmjölken och häll ner resten i kastrullen med spad och låt det få ett ordentligt uppkok. Sänk värmen, häll i mjölredningen under omrörning och småkoka i 3–5 minuter. Smaka kanske av med salt och svartpeppar. Rör ihop en skvätt grädde med en äggula om du vill ha soppan lite mustigare, rör ner det och lägg i grönsakerna. Dekorera med persiljan och servera med ett gott bröd.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Jag gillar mat-pajer men smaken är som baken.
Nästa inlägg
En sjöman älskar säkert både havets våg och sjömansbiff!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!