Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Sylta, safta och fyll skafferiet med trädgårdens goda skatter.

by Anette Rosvall 2023/07/26
written by Anette Rosvall 2023/07/26
Skriv ut receptet
1,6K

I helgen plockade vi rabarber, röda vinbär och rensade jordgubbar som om det inte fanns någon morgondag. Sedan syltade och saftade vi nästan alltihopa. Men viss del av skörden fick åka in i frysen. Så nu har jag saft, sylt också blev även några små burkar med rödavinbärsgele till höstens stekar. Jag älskar att fylla skafferi och frys med godsaker som kan plockas fram när det blir mörkare och kallare. Speciellt jordgubbssylt tycker jag är något av det godaste som finns. Jordgubbarna ligger som små juveler i burken och jag kan blunda och minnas sommardagarna. Du kan så klart göra en massa annat gott med dina bär. Klicka på bilderna så hamnar du på andra smarriga recept. Här nedanför hittar du mitt recept på saft med hjälp av en Saft-Maja.

jordgubbsparfait, recept, glass, dessert, Anette Rosvall
Jordgubbsparfait med salt kolasås
Foto Charlotte Gawell
Spritsig bärsoppa med melonkulor
Hallonpaj med gräddfyllning

Saft på vinbär (med Saftmaja)

Det här behöver du:

1 kg bär (cirka 2 liter)
400 gram socker
Du kan eventuellt smaksätta din saft med kardemumma, färsk ingefära, mynta, citron eller vanilj.

Gör så här:

Rensa bort dåliga bär, du behöver inte ta bort stänglar eller blad. Lägg alltsammans i din Saft Maja och sätt på locket. Rör om då och då häll av lite saft och häll över den över bären igen. Ställ en kastrull under slangen på din Saft-Maja och låt saften rinna ner i den. När allt är klart så sötar du upp din saft och låter den få ett uppkok och häll upp på rena flaskor. Jag kan ibland smaksätta min saft med lite olika saker, prova du också. Renset kan - beroende på hur väl du rensat - bli sylt eller marmelad. Väg och blanda med syltsocker, låt det få ett uppkok och häll upp på rena burkar.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sagas Baskiska Cheesecake med saffran
Nästa inlägg
Anettes hallonmousse med två sorters kolasås, pepparprickiga marängflarn och torkade hallonflingor

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!