Man säger lite till mans att crepes är pannkakans lite tjusigare kompis. Men vad är det egentligen för skillnad? Förutom namnet så innehåller smeten till Crepes oftast lite flera ägg än pannkakans smet. Sedan serveras de även lite tjusigare gärna ihoprullade eller ihopvikta som på receptetet här under, dessutom kan de ibland även innehålla bovetemjöl. Men annars är de lika platta, lika stekta och lika väldigt goda. På min sida hittar du massor av varianter på platta godsaker. Det är bara att välja och vraka, Vassego och smaklig spis!
SvampcrepesCrepes flambeClafouti med körsbär och mandel Kikärtspannkaka
Crepes - grundrecept
Portioner:4
Det här behöver du:
Till 8 crepes behöver du:
cirka 1,5 dl vetemjöl
2 nypor salt
1 nypa socker
3 dl röd mjölk
4 ägg, medelstora
smör att steka i
Gör så här:
Börja med att blanda mjöl, salt och socker i en bunke, blanda ner hälften av mjölken och vispa ordentligt så alla klumpar försvinner. Sedan fyller du på med resten av mjölken och äggen. Fortsätt vispa till en jämt smet. Låt sedan smeten stå i cirka en halvtimma så den sätter sig. Tips! Det går utmärkt att göra smeten på morgonen eller kvällen innan och förvara den i kylen tills det är dags att steka.
Fundera under tiden på vilken fyllning du ska ha till. Varför inte göra svampcrepes med säsongens godsaker? När du tänkt klart och förberett din fyllning värmer du din panna och fyller den med drygt 0,5 dl per gång. Stek tills du får en fin färg på båda sidor.
Tips på fyllning är:
Svampstuvning, spenat och ädelost, skinka och ost, äpple, smör och kanel eller varför inte bär och grädde.