Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Snart börjar julförberedelserna. Vad kan du inte vara utan?

by Anette Rosvall 2023/11/15
written by Anette Rosvall 2023/11/15
Skriv ut receptet
852

I min värld hänger det minst tolv julstjärnorna i mitt vardagsrumsfönster året om. Dels för att jag tycker att det är vackert med stjärnor och dels för att jag inte har någon gardin i det stora fönstret. Det blir liksom en vacker detalj året om att ha de lysande stjärnorna i olika röda och vita färger där. När det gäller musik är jag lite mer modest. Brukar starta i mitten av november ungefär med julsånger av olika sort. Men maten, det är inte lika noga. Många år väljer jag och min familj att inte alls äta julmat på julafton. Men det finns några saker som jag inte vill vara utan. Det är Janssons frestelse, den gudomligt goda pankofriterade matjessillen, saffranspannkaka och självklart det mjuka julegröten. Finns det något du inte kan vara utan till jul? Och har du redan börjat planera vad du ska äta?

Janssons i portionsform
Saffransbullar med sprit
Anettes saffranspannakaka
Pankofriterad matjes med ättiksmajonnäs

Jannes risgrynsgröt aka julegröt

Det här behöver du:

4 dl grötris
8 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 msk smör
ca 1 1/2 liter mjölk
2 kanelstänger
4 dl vispad grädde (minst)

Gör så här:

Det här blir en rejäl gryta så ni kan äta gröt i flera dagar eller så gör ni ris à la malta på resterna. Det är Emmas pappa som står för tipset att vända ner vispgrädde på slutet så jag tackar honom för det! Koka ris, vatten, salt och smör i en stoooor kastrull. Lägg på ett lock och låt det puttra i ca 10 minuter. I med mjölken och kanelstängerna. Låt alltihop koka upp igen (varning för storkokning här!) och när det är gjort ska gröten puttra på den svagaste värme du kan uppnå, och med ett lock på huvudet. Då kan den stå i 40 minuter.När alla är sugna och redo att hugga in vänder du ner grädden. Gröten blir alldeles mjuk och nästan lite kolsyrad på ett skumt sätt. Njut så länge det varar med kanel, socker och en skvätt mjölk.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Potatiskaka, entrecote, tomatsky och rödpang…
Nästa inlägg
Plättlätt och minst lika gott. Biskvi i långpanna!

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!