Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Snart börjar julförberedelserna. Vad kan du inte vara utan?

by Anette Rosvall 2023/11/15
written by Anette Rosvall 2023/11/15
Skriv ut receptet
215

I min värld hänger det minst tolv julstjärnorna i mitt vardagsrumsfönster året om. Dels för att jag tycker att det är vackert med stjärnor och dels för att jag inte har någon gardin i det stora fönstret. Det blir liksom en vacker detalj året om att ha de lysande stjärnorna i olika röda och vita färger där. När det gäller musik är jag lite mer modest. Brukar starta i mitten av november ungefär med julsånger av olika sort. Men maten, det är inte lika noga. Många år väljer jag och min familj att inte alls äta julmat på julafton. Men det finns några saker som jag inte vill vara utan. Det är Janssons frestelse, den gudomligt goda pankofriterade matjessillen, saffranspannkaka och självklart det mjuka julegröten. Finns det något du inte kan vara utan till jul? Och har du redan börjat planera vad du ska äta?

Janssons i portionsform
Saffransbullar med sprit
Anettes saffranspannakaka
Pankofriterad matjes med ättiksmajonnäs

Jannes risgrynsgröt aka julegröt

Det här behöver du:

4 dl grötris
8 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 msk smör
ca 1 1/2 liter mjölk
2 kanelstänger
4 dl vispad grädde (minst)

Gör så här:

Det här blir en rejäl gryta så ni kan äta gröt i flera dagar eller så gör ni ris à la malta på resterna. Det är Emmas pappa som står för tipset att vända ner vispgrädde på slutet så jag tackar honom för det! Koka ris, vatten, salt och smör i en stoooor kastrull. Lägg på ett lock och låt det puttra i ca 10 minuter. I med mjölken och kanelstängerna. Låt alltihop koka upp igen (varning för storkokning här!) och när det är gjort ska gröten puttra på den svagaste värme du kan uppnå, och med ett lock på huvudet. Då kan den stå i 40 minuter.När alla är sugna och redo att hugga in vänder du ner grädden. Gröten blir alldeles mjuk och nästan lite kolsyrad på ett skumt sätt. Njut så länge det varar med kanel, socker och en skvätt mjölk.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Potatiskaka, entrecote, tomatsky och rödpang…
Nästa inlägg
Plättlätt och minst lika gott. Biskvi i långpanna!

Du borde verkligen prova det här också!

Vegetariska kåldolmar med god fyllning

2023/11/27

Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

2023/11/24

Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin...

2023/11/23

Kreolskan en god gryta min mamma gärna gör

2023/11/21

Krämig kräftsoppa, langos med smörstekt svamp, västerbottenskräm och...

2023/11/20

Plättlätt och minst lika gott. Biskvi i långpanna!

2023/11/17

Potatiskaka, entrecote, tomatsky och rödpang…

2023/11/11

Rösti, potatisplättar eller potatiskaka… kärt barn har många...

2023/11/10

Jag, en labeldrinker, eller en etikett-ätare!

2023/11/09

Hollandasie och bearnaise men med tvist!

2023/11/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Blindprova är ett roligt sätt att träna upp sina smaklökar.

    2023/11/28
  • Vegetariska kåldolmar med god fyllning

    2023/11/27
  • Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

    2023/11/24
  • Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!

    2023/11/23
  • Kreolskan en god gryta min mamma gärna gör

    2023/11/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Vilt, hållbart och njutningsfullt!

    2023/11/02
  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21

Media & TV/Radio

  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2023/11/04
  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt