Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Några förslag på vit pizza aka pizza bianca

by Anette Rosvall 2024/03/07
written by Anette Rosvall 2024/03/07
Skriv ut receptet
932

Har bjuder jag på några av mina recept på vit pizza aka pizza bianca. Konceptet är alltså att man struntar i tomatsåsen på botten och istället gör någon sorts ostkräm som första lager över degen. Jag tycker att det kan bli riktigt gott. Här kan ni till exempel välja mellan en med salsiccia, skogschampinjon och picklad lök, en med grönkål, svamp och picklad lök, en med tonfisk, citron och sparris. Ytterligare en med kantareller, lök och lingon (den varianten har jag gjort till Grapewine så där går länken till deras hemsida) Den sista är en efterrättspizza med jordgubbar och kräm på vit choklad. Varför inte prova alla fyra vettja

Pizza bianca med grönkål, svamp, ädelost och picklad lök
Pizza bianca med tonfisk, sparris och citron
Anette Rosvall, Pizza, bianco, Hermansson
Svensk vild pizza med svamp, lingon och renskav
Bild: Mattias Södermark
Efterrättspizza med jordgubbar och vit choklad

Pizza bianca med salsiccia, picklad lök och ostkräm

Det här behöver du:

Pizzadeg till 4 st mellanstora pizzor

12,5 gram färsk jäst
1,25 dl ljummet vatten
0,25 dl ljummen mjölk
cirka 600 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
mjöl till utbakning
olivolja

Ostkräm till 2 pizzor
2 dl creme cheese
1 dl fint riven parmesanost
25 gram ädelost
en skvätt tryffelolja
Fyllning till 2 pizzor

6 stycken hela svampar i tunna skivor
(t ex Karl-Johan eller skogschampinjon)
150 gram grönkål, repa i mindre bitar
25 gram sidfläsk i små kuber
4 st färska salcicciakorvar
salt och svartpeppar
Dekoration

en rejäl näve grovriven parmesanost
några nypor picklad rödlök

Gör så här:

Antingen köper du färdig pizzadeg från din lokala pizzeria eller så gör du denna deg. Den är riktigt god, men kräver lite arbete.
Pizzadeg

Lös upp jästen i litet ljummet vatten i en skål, tillsätt 2-3 msk mjöl och rör ihop till en jämn smet och låt smeten jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.Sikta det resterande mjölet på en arbetsbänk och blanda med den jästa smeten till en smidig deg. Salta lätt och knåda, knåda, knåda tillsätt vattnet i omgångar och knåda i minst 10 minuter (med maskin och ännu mer om du knådar för hand). Sedan delar du degen i 4 lika stora delar och låter dessa jäsa i 2 timmar. Arbeta ut degstyckena till plattor som är 0,5 cm tjocka. Lägg ut småpizzorna på bakplåtspapper.

Grädda rundlarna i 5-7 minuter i hög värme 280 grader, ta ut dem, låt svalna och bred sedan på ostkrämen och låt pizzarundlarna gå i cirka 10-20 minuter eller tills de är klara. När de kommit ut och svalnat en smula fördelar du sedan tjusigt med resterande ingredienser och serverar pizzan.
Ostkräm

Blanda alla ingredienser till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Bred den över din pizzabotten.
Fyllningen gör du så här: Rensa och förbered fyllningsingredienserna. Riv bort den grova nerven i mitten på kålen och hacka den fint. Dra skinnet av korven och stek även korv och kål tills de är färdiga. Dekorera pizzan med en rejäl näve grovriven parmesanost och några nypor picklad rödlök.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kakor i långpanna – del 5 – Drunken Brownie obsession
Nästa inlägg
Landgång med räkor ett finfint sätt att fira på.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!