Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Pippi i påsk kanske? Här kommer en kyckling med skummad dragongrädde.

by Anette Rosvall 2024/03/28
written by Anette Rosvall 2024/03/28
Skriv ut receptet
646

Pippi i påsk kanske? Det finns de som tycker att kyckling smakar fågel. För er kommer här recept på en kyckling med skummad dragongrädde, primörer med tryffel – MUMS! Kycklingen sitter ju som en smäck i vår när alla primörer börjar dyka upp.. Tveka inte utan gör den bara, den är himmelsk. Men du! köp en kyckling av god kvalitet. Dessutom kommer lite andra goda fågelrätter en kan mumsa på i påsk. En anka med rödbets- och lakritssås, en helstekt rommarinerad kyckling som serveras med en salsa, en vacker flätat kycklingpaj, en gryta med sechuanpeppar, en burgundisk kyckling och en fransk dijonstingig söndagskyckling som serveras med linser. Vilken pippi väljer du?
P.S självklart finns det dryckestips till vissa av rätterna. Klicka på bilderna så

Anka med rödbets- och lakritssås
Romglacad kyckling med rom- och currysås
Kycklingpaj med purjofläta
Kyckling med Sichuanpeppar
Burgundisk kyckling
Fransk söndagskyckling med linser

Kyckling med skummad dragongrädde

Det här behöver du:

Dragongrädde

2 ½ dl vispgrädde
½ dl mjölk (röd)
dragon, färsk på kvist
Kycklingen

En hel kyckling, välartad och skönt uppfödd
1 hel vitlök
2 gula lökar
2 msk kycklingfond
lite tryffelolja
smör, salt och peppar

Primörer, kokta och grillade
Till exempel:
4 stycken vita sparrisar, delade på längden
ett knippe sticklök
4 stycken späda majorovor
8 små jordärtsskockor i halvor
6 små fina potatisar

Du behöver även, smör, olja, salt och peppar.

Gör så här:

Börja med dragongrädden, blanda grädde, mjölk och dragon i en kastrull, koka försiktigt ner till hälften på låg värme, och smaka sedan av med salt. Låt stå tills precis innan servering, då du skummar upp såsen rejält med en mixerstav. Det skall nästan se ut som cappucinoskum!

Sedan hoppar vi vidare till kycklingen, sätt ugnen på 200 grader, smörj in kycklingen i smör och olja, och salt och peppar. Dela lök och vitlök över magen och lägg dem på samma fat som kycklingen. Kör detta sedan i cirka 40-60 minuter i ugnen. Om du vill vara helt säker på att din kyckling är klar, så sticker du den i låret, om saften som rinner ut är klar (och inte grumlig eller rosa) så är din kyckling färdigstekt. Tag då bort den ifrån ugnsfaten, lägg den åt sidan, eventuellt under lite aluminumfolie så håller den sig ljummen medan du fixar resten av måltiden.

Lyft bort löken ur fatet skala bort de torra skalen och mixa lökköttet till en slät smet och lägg den i ugnsfatet. Vispa nu ur ugnsfatet med 8 dl vatten, och voila, du har en väldigt god skysås. Poppa upp den lite med 2 msk kycklingfond, lite tryffelolja och smaka av med salt, peppar och en matsked smör. Håll varm tills servering.

Fixa även primörerna, skala och rensa dem försiktigt, dela den vita sparrisen om den är tjock. Grilla sparrisen och sticklöken i en grillpanna eller grill så den får snygga ränder. Koka majrova, potatis och jordärtsskocka i väl saltat vatten. De skall vara mjuka men ha tuggmotstånd kvar. Prova fastheten med en sticka.

När primörerna och kycklingen är perfekt tillagade så är det dags att lägga upp härligheten. Börja med den blanka tryffel- och lökskyn som en spegel på tallriken, dela sedan upp primörer och kyckling i rättvisa delar, häll den skummade dragongrädden över. Dekorera gärna med något fräscht och grönt.

Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Spetsa pannacottan med citrus och chili vettja!
Nästa inlägg
Ät mindre men bättre kött

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!