Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Att dricka sött gör dig sötare iallafall på insidan ;)

by Anette Rosvall 2021/06/04
written by Anette Rosvall 2021/06/04
Anette Rosvall, Chenin Blanc, Moulin Touchais, Söta viner, Vintips
2,K

Ni som känner mig vet att jag älskar allt sött. Jag är en riktig sockergris och blir alltid glad som en speleman om jag blir serverad ett glas sött till min dessert eller ett vin med lite restsötma till min kryddiga middagsmat.

Nuförtiden verkar annars de flesta vara lite rädda för söta saker. Men jag tror på den där gamla talesättet att om man unnar sig något litet sött efter en middag så bryter man ner maten på ett mycket bättre sätt. Det finns så mycket smarrigt att bjuda på och de flesta söta viner lyfter smaker på både ost, frukt och desserter.

En annan sak som är lite rolig med de söta vinerna är att de oftast är extremt lagringsdugliga. Så om du någon gång vill dricka vin från din alldeles egen årgång i en rimlig prisklass så är det bland de söta vinerna du ska leta.

Ett vin som både är gott, prisvärt och som dessutom finns i gamla årgångar är Moulin Touchais. Häromkvällen bjöd jag gäster på ett litet glas till en dessert med toner av krämig och syrlig citron, passionsfrukt och hallon. Det smakade finfint! Moulin Touchais kommer ifrån appellationen Coteaux du Layon i Loire och görs på druvan Chenin Blanc. Den handplockas i omgångar för att vinet ska få den perfekta balansen av mogna druvor med botrytis men även lite den höga syran som en nästan mogen druva har. Därför är vinerna enormt lagringsdugliga och passar till en mängd olika rätter. Allt ifrån citronkrämiga och frukt-friska desserter till ädelostar, lagrade ostar och smöriga skaldjursanrättningar. Sockerhalten är inte jättehög utan ligger runt 60 gram / liter. Smaktoner man kan hitta i vinet är allt ifrån persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Men även honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad beroende lite på årgång och lagringstid.

Även Niederburg Noble Late Harvest från Sydafrika är extremt lagringsvärt och ett fantastiskt vin gjort bl a på druvan Chenin. Här har man låtit druvorna hänga länge tills de blivit angripna av ädelröta och skrumpnat ihop. Druvjosen man pressar ur dessa små skrynkliga druvor är söt, simmig och nästan honungslik. Det är även honung, gula russin och apelsin som vinet doftar och smakar. Prova dessa fantastiska sötnosar till ädelost, desserter med friska bär eller till fois gras. Du kommer att älska kombinationen. Jag lovar, Vill du ha något smarrigt att äta till så hittar du finfina recept på sådant som passar både till det ena och det andra vinet. Titta här till exempel:

En klassisk bakewell
Yoghurtpudding med rabarber en uppenbarelse i klass med Arkimedes tyngdlagsupptäckt.
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kontemplativt ätande i form av kronärtskocka, plocka bladen, doppa i smör och citron.
next post
Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig på samma gång.

You may also like

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt