Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Fira alla fruntimmer (och några snubbar) med bakverk från himmelen!

by Anette Rosvall 2022/07/14
written by Anette Rosvall 2022/07/14
944

Snart är det dags för fruntimmersveckan och då ska man enligt tradition fira alla fruntimmer (och några snubbar) med bakverk från himmelen. Jag erbjuder härmed förutsättningar för detta medelst recept en masse. Du kan välja och vraka ibland godsakerna, baka samt bjuda minst ett kvinnfolk. För att få ihop en hel veckas firande så brukar man även få bjuda en goding till man på tårta, kaka, bulle eller maräng. Recept på alltihopa hittar du såklart här!

Du kan till exempel bjuda Sara på en chokladtarte med ganache, inlagda päron och kaffe-kolasås. Margareta kan få en vacker red velvet cake, Johanna en paj med blåbär och lemon curd. Magdalena bjuds på en läcker vaniljkaka. En av mina kompisar Emma har bett om en nybakad vetekringla, men jag vill istället ge henne en liten kouginettes. En blandning av vetebulle och croissant. Den kräver lite omvårdnad och pyssel men när du väl sätter tänderna i det segmjuka, smöriga, sötsalta så kommer du tacka din lyckliga stjärna att du hade tålamodet. (du hittar receptet här nedanför).

Kristina vill å andra sidan säkert ha en brownie med fluffig hallonmousse. Så klart kan killarna också få sitt till livs om de sköter sig. Jakob en upp-side-down med ananas och Fredrik tror jag hellre vill ha en vacker osttårta med tillhörande vin.

http://anetterosvall.se/2021/05/chokladtarte-med-inlagda-paron-ganache-och-kaffekola/
http://anetterosvall.se/2021/03/red-velvet-cake-eller-rod-sammets-kaka-ar-tung-spektakulart-fargglad-god-och-saftig/
http://anetterosvall.se/2021/05/min-paj-med-citroncurd-och-blabar-ar-plattlatt-att-gora-men-nastan-annu-lattare-att-ata/
http://anetterosvall.se/2021/06/min-godaste-vaniljkaka-ar-perfekt-sprod-och-saftig-pa-samma-gang/
http://anetterosvall.se/2020/11/playcake-of-the-year-en-kaka-med-hallon-och-choklad/
http://anetterosvall.se/2020/07/man-far-inte-glomma-jakob/
http://anetterosvall.se/2021/03/har-kommer-uppstarten-pa-en-liten-serie-som-jag-kallar-ost-vin-karlek/ Foto: Madeleine Landley – MadebyRed

Kouginettes aux cerises

Det här behöver du:

blir ungefär 30 stycken
2 1/2 dl vatten
12,5 g jäst (1/4 pkt skär 2 ggr på diagonalen)
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
225 g smör, extrasaltat
2-3 dl socker

Fyllning
1-2 dl fast körsbärsmarmelad

Topping
1 1/2 dl strösocker
några nypor flingsalt

Gör så här:

Lägg din jäst i en skål och häll det ljumna vattnet över, rör runt tills jästen är upplöst. Sedan i med alla ingredienser och rör runt, avsluta med saltet och knåda sedan till en smidig deg för hand eller i köksmaskin. Den ska vara kladdig som en pizzadeg! Plasta skålen och låt den jäsa i rumstemp i cirka 30 minuter och ställ sedan in den i kylen för jäsning i minst 2 timmar.

Under tiden hyvlar du smöret med osthyvel eller mandolin till de tunnaste skivorna, lägg dem mellan bakplåtspapper och lägg in dem i kylen medan du väntar på att degen ska jäsa klart.

Häll lite mjöl på ett bakbord och kavla sedan ut degen till en rektangel. Täck den mittersta tredjedelen av degen med smörskivorna. Vik ett treslag (alltså den degen utan smör över mittdelen med smör) och kavla. Vik ett treslag igen och kavla... ju fler gånger du gör detta ju fler lager får de färdiga bakverken. När du är nöjd med kavlingen täcker du den med plastfolie och ställer in i kylen i 30 minuter.

Nu är det dags att kavla in socker och flingsalt. Kavla och vik degen på samma sätt som ovan men istället för smör strör du över socker och några små nypor flingsalt. Vik in socker och salt innan du börjar kavla och gör detta två till tre gånger. När du är klar täcker du återigen degen med plastfolie och ställer in i kylen i minst en halvtimme.

Medan du väntar på att degen ska jäsa klart smörar du dina muffinsformar. Ta ut degen och strö socker på bakbordet. Kavla ut degen till en rektangel som är cirka 0,5 cm tjock. Bred marmeladen över rektangeln och rulla sedan till en rulle och skär cirka 30 skivor. Lägg en skiva i varje form och baka sedan av i cirka 30-40 minuter i 200 graders värme. Dessa godingar är allra godast nybakade!

TIPS

Du kan låta de färdiga muffinsformarna stå inplastade i kylen tills dagen efter. Då behöver bakverken vila i rumstemp en timma innan du slänger in dem i ugnsvärmen!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Bada & beställningssortimentet.
next post
Inget hindrar mig från en trevlig picknick. Går lika bra inne som ute.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt