Den 4:e oktober är en av mina favoritdagar, det är nämligen kanelbullens dag! Finns det något jag absolut bara älskar så är det just kanelbullar. Ja, för all del en smaskig kardemummadito fungerar också alldeles utmärkt. Jag har bara en regel det ska vara mycket fyllning och degen ska rullas många varv. Ju fler desto bättre! Nu börjar det i vilket fall som helst närma sig. Så om du vill ha färska kanelbullar om en vecka så kan den ordentlige redan nu börja planera för baket. Jag delar med mig av en vacker kanelkrans samt några andra mumsiga varianter på bullar och dessutom för dig som inte ids hålla på med jäsdegar. En smarrig kanelkaka, mjuk följsam och knäckig på ytan.
Morotsbullar med frostingChelseabunsCitronbullarBlåbärsbullar med creamcheesetopping
Anettes kanelbullar
Det här behöver du:
Degen
25 gram jäst, dela det på diagonalen
200 gram rumsvarmt smör
1 liter rumstempererad mjölk
2 stycken ägg
1,5 dl socker
1 nypa salt
2 msk nymald kardemumma
cirka 28 dl vetemjöl, lite i taget
Gör så här: Smula jästen i en stor degbunke, häll över sockret och låt de två smälta ihop. Blanda ner mjölk och kardemumma. Blanda nu ner vetemjöl, salt och smör, lite i taget, om vartannat och arbeta degen tills den är blank och seg.
Plasta bunken och låt nu degen jäsa i minst 1 timme. Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen till en brun röra. När degen jäst klart kavlar du ut den till en rektangel. Bred på rejält med fyllning och rulla ihop. Nu kan du antingen välja att göra en krans som på bilden eller skara rullen till bullar och lägga i formar.
Bullar: Här kommer mitt bästa tips. Rulla ihop från kortsidan så får du många varv på din kanelbulle. Skär bullarna i pappersformar och låt dem jäsa i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda dem i 225 grader i 5-15 minuter (beroende på ugn och storlek på bullar.)
Krans: Skär rullen i två delar på mitten. Fläta ihop de två delarna och lägg ihop dem på en ugnsplåt. Se till att ändarna sitter ihop och ligger underst. Låt jäsa i 20-30 minuter och pensla sedan med ägg och strö pärlsocker över. Grädda kransen i 225 grader i 20-30 minuter (beroende på ugn och storlek på krans)
Bullarna äts gärna ljumna med ett glas iskall mjölk eller kaffe.