Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Hösten är lika med värmande soppor – varför inte prova Davids goda hummersoppa

by Anette Rosvall 2024/11/20
written by Anette Rosvall 2024/11/20
Skriv ut receptet
812

Under hösten är värmande soppor något som sitter som en smäck. Oftast går det ganska snabbt att laga soppa och så är det ju så smarrigt också. En vällagad soppa, ett gott bröd kanske till och med lyxa till det med en god ost eller rökt skinka till pålägg. Men det nästan det bästa med en soppmiddag är att man absolut får efterrätt. Varför inte prova Basisk ostkaka, eller tunna flamberade Crepes. Du kanske hellre mumsar på en variant på McDonalds äppelpaj eller ett klassiskt bakat äpple med vaniljsås. Vad du än blir sugen på så hittar så klart recept på en massa goda desserter det om du klickar på länkarna.

En annan sak som är finurlig med soppa är att det i princip går att göra på nästan vad som helst. Så öppna kylskåpet nu, kika vad du har där och skrid till verket. Några halvmjuka morötter och potatisar kan bli ett mästerverk om de får sällskap med lök, vitlök, buljong och grädde. Men vill du följa något av mina sopp-recept så hittar du t ex Raffes fisksoppa, soppa med svenska langos, en linssoppa, en len blomkålsdito, en hipp Polsk variant som serveras i ett surdegsbröd samt en klassisk mycket god löksoppa. Dessutom får du soppan på bilden det vill säga Davids utomförträffligt goda hummersoppa – god så man gråter en skvätt!

Raffes fisksoppa
Soppa och langos på svenska
Linssoppa
Mjuk fin blomkålssoppa med topping
polen, soppa, bröd, öl, mat
Polsk brödsoppa
Anette, Rosvall, soppa, löksoppa, recept,
Fransk löksoppa på mitt sätt

Davids utomförträffligt goda hummersoppa

Det här behöver du:

1 stor gullök

4 klyftor vitlök

2 msk tomatpuré

4 dl skaldjursfond
ca
4 dl vitt vin
ca
10 dl grädde

Servera med hummerkött, dill och färskostkräm 


Färskost

cirka 5 dl filmjölk 
(eller annan syrlig mjölkprodukt som t ex crème fraîche eller gräddfil)

zest från 1 citron
salt efter smak

Gör så här:

Stek gullök på medelvärme tills den blir glasad. Tillsätt vitlök och låt gå med ett par minuter. Slå i tomatpuré och låt smakerna gifta sig i pannan några minuter. När lökarna och tomaten blivit bästa vänner häller du i fonden och låter reducera 25%. Mixa allt fint i en matberedare eller med stavmixer.
Häll i vin och låt koka upp. Häll i hälften av grädden och låt puttra på. Toppa upp med mer grädde, och vin om det behövs allteftersom soppan reducerar. Strax innan servering smaka av och salt efter tycke.
Servera – Lägg en klick färskost i botten (som ett litet berg för kräftstjärtarna att bestiga). Häll soppa så det precis täcker osten. Lägg en näve kräftstjärtar ovanpå osten. Toppa med en dillkvist och lite nymalen svartpeppar.

Färskostkrämen gör du så här...
Det här är ett ypperligt sätt att ta till vara på fil, crème fraîche eller gräddfil som är nära utgångsdatum eller har gått ut. Värm upp fil i en kastrull till ca 50-55 grader under omrörning.
Sila av filen genom ostduk eller ren kökshandduk. Låt självrinna en stund, pressa sedan ur laken tills du har den konsistens du önskar. Salta enligt din smak och tillsätt citronzest efter tycke. Arbeta osten med slickepott för att få en lenare munkänsla. Smaka av och lägg i spritspåse.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Höst är lika med grytor. Här kommer mina bästa tips!
Nästa inlägg
Jag kallar den Anettes Bloody Mary gryta

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!